Emotie-eten, Podcast

#036 Eet niet langer je gevoelens weg met deze 3 vragen

Hoi! ik ben

Danielle

Ik ben voedingsadviseur, mindset coach en bovenal ervaringsdeskundige.
Het is mijn missie om vrouwen te helpen om de natuurlijke balans in hun eetgedrag (bye, bye overeten en emotie-eten) én in hun lichaam weer terug te vinden.

Welkom terug bij de podcast. In deze aflevering wil ik de strijd van emotie-eten met je bespreken. Dat moment dat je de behoefte hebt om te gaan eten, niet omdat je lichaam brandstof nodig hebt, maar wanneer je eten gebruikt als een manier om emoties te vermijden of om even een ander gevoel te ervaren. En je weet dat je dat niet wilt doen, omdat dat niet gezond voor je is of omdat het jouw langetermijndoelstellingen voor je gezondheid schaadt. Die interne strijd die daarbij komt kijken. 

Ik weet namelijk nog heel goed hoe ontzettend frustrerend ik het vond om dat conflict te ervaren als ik weer op het punt stond om mezelf te overeten. Ik had geen honger, maar wilde toch eten. En het was letterlijk alsof ik uit twee verschillende delen bestond, het engeltje en het duiveltje. En de ene wilde dat ik alleen maar gezonde dingen zou eten op het moment dat mijn lichaam energie nodig had en de ander zette me aan tot overeten op alles waarvan ik vond dat ik het juist niet moest eten. En helaas bleek vooral de laatste aan zet te zijn in mijn eetgedrag.

Om deze interne worsteling te begrijpen, ga ik je een voorbeeld geven dat niets met eten te maken heeft. Stel je voor dat je geld aan het sparen bent voor de studie van je kinderen, een wereldreis, een nieuwe auto, een grote uitgave waar je echt voor moet sparen en dat echt toekomstgericht is. Op de langere termijn ga je daar heel veel plezier aan beleven of gaat dat je veel opleveren. 

Nou, nu heb je een zware week op je werk achter de rug, je kinderen zijn onuitstaanbaar al het hele weekend, je man emotioneel onbereikbaar en je zit er even helemaal doorheen. In je mailbox komt een mailtje binnen waarin je favoriete woonwarenhuis aangeeft sale te hebben en je ziet dat die mooie stoel waar je al maanden verlekkerd naar kijkt in de woonbladen en programma’s. Je hebt die veel te dure stoel niet echt nodig, maar hij is nu – alleen vandaag nog – behoorlijk afgeprijsd.

Een deel van jou (het duiveltje) zal hierdoor opgewonden raken en je ervan proberen te overtuigen om die stoel in je online winkelmandje te gooien, voor de prijs weer omhoog gaat. Dit deel van jou is gericht op de korte termijn en wordt gedreven door directe bevrediging en de angst om iets te missen. Dit deel van jouw gaat echt niet nadenken over wat deze aankoop betekent voor jouw spaardoel en wil je er helemaal niet bewust van maken dat je langetermijndoel hiermee begint te wankelen.  

Dat interne touwtrekken tussen de rationele verlangens, wensen en doelen die je hebt op de langere termijn in een deel van je hersenen en het emotionele verlangen om direct bevrediging te ervaren in een ander deel van je hersenen, komt heel vaak voor.

Lees verder…

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

This image has an empty alt attribute; its file name is Podcast-cover-1024x1024.png

En ik heb die twee delen nu de engel en de duivel genoemd, maar het heeft niets te maken met jouw ‘goede’ en jouw ‘slechte’ zelf. Maar het maakt dit voorbeeld wat makkelijker te begrijpen. Jouw ene deel heeft rationele, cognitieve doelen voor de langere termijn en het tweede deel is primitiever, meer instinct gestuurd en gericht op overleven. 

Nou, laten we weer teruggaan naar die interne dialoog bij overeten. Daarbij heb je aan de ene kant het langeretermijn doel van gezondheid, goede relatie met eten en je lichaam, lekker in je vel zitten, etc. En aan de andere kant de directe bevrediging van eten om gevoelens te dempen of te vermijden. 

Maar waarom voel je nou die drang om jezelf te overeten? Wat is de reden waarom je jezelf overeet? Dat is omdat je een bepaald gevoel ervaart waar je vanaf wilt. En je denkt dat het verdwijnt op het moment dat je een stuk chocolade eet, dat je een pak koekjes leeg eet of wanneer je naar de Mac rijdt. 

Je wilt gewoon dat ongemakkelijke gevoel laten verdwijnen en de makkelijkste (en misschien ook wel de enige) manier die jij kent is door te eten. Dus je eet niet omdat je honger hebt, toch? Want als je wel honger zou hebben, is de keuze snel gemaakt en zou ik je willen aanraden om snel iets voedzaams voor jezelf te maken. 

Maar dat is niet de reden waarom je nu wilt eten. Dit type eten waar ik het nu over heb, komt niet voort uit honger. Overeten begint misschien met een stukje chocolade of een koekje, maar als je eenmaal een hapje hebt genomen, dan kun je jezelf niet stoppen en eet je meer en meer en meer. Net zolang tot je eindelijk het onprettige gevoel hebt af kunnen schudden.

Emotie-eten is dus een copingsmechanisme geworden voor je. Je eet om om te kunnen gaan met de gevoelens die je ervaart: die vermoeidheid, die stress, het feit dat je geen geduld meer hebt voor het gedrag van je kinderen en teleurgesteld bent dat jouw partner er nu mentaal niet voor je kan zijn.

En nadat je jezelf hebt overeten, voel je je schuldig en besef je welke gevolgen emotie-eten zullen hebben. Net zoals de aankoop van die stoel er voor zal zorgen dat jij jouw langere termijn spaardoel niet (of later) zult bereiken, zo zorgt emotie-eten ervoor dat je jouw gezondheidsdoelen voor de langere termijn niet gaat behalen. Dus je voelt je schuldig, omdat je bent gegaan voor jezelf op dat moment beter voelen, zonder stil te staan bij wat dat voor je doet in de toekomst. 

Lees verder….

Download de Checklist HIER!

Emotie-eten is overigens niet iets wat we alleen maar doen als we negatieve emoties ervaren. Dat kan ook niet zo goed zijn als je je heel blij voelt. Je voelt je blij en gelukkig en denkt dan dat eten je nog gelukkiger zal maken. Je wilt nog meer plezier en nog meer genieten. 

Eten vanuit positieve gevoelens is iets wat veel mensen doen op feestjes of tijdens de vakantie. Je wilt die fijne momenten nog prettiger maken en dat probeer je te doen op de enige manier die jij kent: met voeding.

Dus het feit dat je die interne stem hebt die je aanzet tot overeten en emotie-eten, dat is niet raar. Dat is zelfs volkomen logisch. Je wilt je namelijk niet eenzaam voelen. Je wilt niet gestresst zijn. Je wilt niet vermoeid zijn. En dus ga je eten en voel je je een paar minuten beter. Eten werkt, denkt je brein. Het verdooft tijdelijk je ongemak en laat je een kort moment om kunnen gaan met die gevoelens. En door dat ‘succes’ heb jij die interne discussie gaande iedere keer als jij gevoelens ervaart die je wilt vermijden.

Is daar dan niets aan te doen? Is dat dan iets wat jij de rest van je leven blijft doen? Nee, dat hoeft niet. Je kunt namelijk leren om anders te reageren op dat deel in je hersenen dat zegt: eet gewoon die taart op, want je leeft maar een keer. En dan voel je je in ieder geval een stuk beter. 

De eerste stap die je moet nemen om een einde te maken aan overeten en emotie-eten is door je bewust te worden van de redenen waarom jij wilt eten, terwijl je geen honger hebt. En dat zijn de momenten dat je trek hebt in zout, zoet, vet en ontzettend bewerkte voeding. Overeten doe je bijna nooit met een salade.

Dus probeer uit te zoeken waarom jij wilt eten, terwijl je geen honger hebt. 

De tweede stap is dat je gaat benoemen welke gevoelens of welke emotie je ervaart waaraan je wilt ontsnappen. Wat is de emotie die je ertoe aanzet om troost te zoeken bij voeding?

En bij de derde stap wil ik dat je je afvraagt of eten je daadwerkelijk geeft wat jij echt nodig hebt. Ga je je echt beter voelen op het moment dat je jezelf overeet? En ik weet dat je zult denken dat het antwoord ja is, omdat je een kort moment je even beter gaat voelen met overeten. Maar vraag jezelf eens af: hoe voel ik me dan over een uur? Hoe voel ik me dan morgen? Hoe voel ik me tegen het einde van het weekend?

Lees verder…

Overeten helpt je misschien voor een kort moment om je emoties te verdoven, maar die emoties komen altijd weer terug, meestal met hun ongewenste vrienden: schaamte en schuldgevoel.

En wat ook goed is om je te beseffen: op het moment dat jij toegeeft aan jouw directe verlangens en toegeeft aan emotie-eten, dan versterk je die manier van coping met onprettige gevoelens ook. Je hersenen zullen steeds weer, en steeds makkelijker, hun toevlucht nemen tot overeten omdat dat is wat je steeds weer oefent en waar je steeds weer goede resultaten mee behaalt voor een korte periode.

De beste manier om dit gewoontegedrag te doorbreken is door een plan te maken. Een goed plan voor de momenten dat jij emoties ervaart die je wilt vermijden en je hersenen je het signaal afgeven dat je maar moet gaan eten om even afstand te kunnen nemen van die gevoelens. 

Dus schrijf op waarom het voor jou belangrijk is dat je stopt met overeten, met emotie-eten. Wat is jouw langetermijndoel? Schrijf dit op en maak dit doel zo specifiek en visueel mogelijk maakt. Het hang dit vervolgens ergens op waar je het iedere dag ziet, zodat het echt onderdeel van jou wordt.

Vergeet niet dat het doel hiervan is om je acties op een lijn te brengen met je toekomstdroom en niet om de ene stem het zwijgen op te leggen ten gunste van de anderen. Het doel is juist dat je gaat accepteren dat beide onderdeel zijn in jouw bestaan. 

Maar op het moment dat je voelt dat je emoties wilt vermijden door te overeten, pauzeer dan even en vraag jezelf af wat je op dat moment echt nodig hebt. Want door je ‘verborgen honger’ te identificeren, kun je gezondere manieren vinden om ook echt aan die behoeften te voldoen.

Ik hoop dat deze aflevering je inzicht geeft in je eetgedrag, maar ook dat je hiermee de middelen hebt om met compassie en nieuwsgierigheid te kijken naar andere alternatieven. Alternatieven die je niet alleen op korte termijn de bevrediging geven waar je naar op zoek bent, maar die ook in lijn zijn met je langetermijndoelen.

Als je wilt weten hoe het is om met mij te werken en hoe je erachter komt wat jouw drijfveer is om meer te eten dan je nodig hebt, download dan mijn gratis Checklist ‘Overeten’. Een link naar deze PDF vind je in hier. 

En als je interesse hebt om samen te werken, omdat jij ook die natuurlijke balans in je eetgedrag en je gewicht terug wilt vinden, stuur mij dan gerust een DM op Instagram of een e-mail. Dan neem ik contact met je op, zodat we elkaar wat beter kunnen leren kennen en je kunt kijken of mijn methode goed aansluit bij jouw wensen. 

Op mijn website, onder het kopje gratis, vind je overigens nog veel meer gratis downloads die hopelijk heel nuttig voor je zijn in jouw proces om een einde te maken aan overeten en emotie-eten. 

KOM MEER TE WETEN

🔥 Maak een einde aan overeten en emotie-eten – Dieetvrij Leven Club

📲Volg mij op Instagram voor meer tips en adviezen – @dieetvrij.leven

📖 Download gratis de ‘Checklist Overeten‘ om te identificeren wat jouw drijfveer is voor overeten.

LAAT JE WAARDERING BLIJKEN

⭐️ Interessante aflevering? Laat een beoordeling achter op Apple Podcasts of Spotify (Dank je wel!)

💌 Deel deze aflevering met een vriend(in) die deze informatie goed kan gebruiken

📌 Abonneer/volg de show zodat je nooit meer een aflevering mist!

Wat je kunt verwachten van deze – en andere – afleveringen van de podcast?

  • Korte afleveringen die makkelijk te beluisteren zijn en direct te implementeren in je dagelijks leven
  • Tips en informatie om je te helpen afscheid te nemen van overeten en eetbuien
  • Mijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde kennis om je te helpen weer te gaan genieten van eten, je lijf en je leven.

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de gratis training ‘Eten met Aandacht’. Samen werken we naar het herstellen van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam door weer te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Geen overeten of emotie-eten meer, maar een fijne relatie met eten en een gezond lichaam.

Deel dit blog: 

Meer over mij

Emotie-eten, Podcast

#036 Eet niet langer je gevoelens weg met deze 3 vragen

Deel dit blog: 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Welkom terug bij de podcast. In deze aflevering wil ik de strijd van emotie-eten met je bespreken. Dat moment dat je de behoefte hebt om te gaan eten, niet omdat je lichaam brandstof nodig hebt, maar wanneer je eten gebruikt als een manier om emoties te vermijden of om even een ander gevoel te ervaren. En je weet dat je dat niet wilt doen, omdat dat niet gezond voor je is of omdat het jouw langetermijndoelstellingen voor je gezondheid schaadt. Die interne strijd die daarbij komt kijken. 

Ik weet namelijk nog heel goed hoe ontzettend frustrerend ik het vond om dat conflict te ervaren als ik weer op het punt stond om mezelf te overeten. Ik had geen honger, maar wilde toch eten. En het was letterlijk alsof ik uit twee verschillende delen bestond, het engeltje en het duiveltje. En de ene wilde dat ik alleen maar gezonde dingen zou eten op het moment dat mijn lichaam energie nodig had en de ander zette me aan tot overeten op alles waarvan ik vond dat ik het juist niet moest eten. En helaas bleek vooral de laatste aan zet te zijn in mijn eetgedrag.

Om deze interne worsteling te begrijpen, ga ik je een voorbeeld geven dat niets met eten te maken heeft. Stel je voor dat je geld aan het sparen bent voor de studie van je kinderen, een wereldreis, een nieuwe auto, een grote uitgave waar je echt voor moet sparen en dat echt toekomstgericht is. Op de langere termijn ga je daar heel veel plezier aan beleven of gaat dat je veel opleveren. 

Nou, nu heb je een zware week op je werk achter de rug, je kinderen zijn onuitstaanbaar al het hele weekend, je man emotioneel onbereikbaar en je zit er even helemaal doorheen. In je mailbox komt een mailtje binnen waarin je favoriete woonwarenhuis aangeeft sale te hebben en je ziet dat die mooie stoel waar je al maanden verlekkerd naar kijkt in de woonbladen en programma’s. Je hebt die veel te dure stoel niet echt nodig, maar hij is nu – alleen vandaag nog – behoorlijk afgeprijsd.

Een deel van jou (het duiveltje) zal hierdoor opgewonden raken en je ervan proberen te overtuigen om die stoel in je online winkelmandje te gooien, voor de prijs weer omhoog gaat. Dit deel van jou is gericht op de korte termijn en wordt gedreven door directe bevrediging en de angst om iets te missen. Dit deel van jouw gaat echt niet nadenken over wat deze aankoop betekent voor jouw spaardoel en wil je er helemaal niet bewust van maken dat je langetermijndoel hiermee begint te wankelen.  

Dat interne touwtrekken tussen de rationele verlangens, wensen en doelen die je hebt op de langere termijn in een deel van je hersenen en het emotionele verlangen om direct bevrediging te ervaren in een ander deel van je hersenen, komt heel vaak voor.

Lees verder…

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

This image has an empty alt attribute; its file name is Podcast-cover-1024x1024.png

En ik heb die twee delen nu de engel en de duivel genoemd, maar het heeft niets te maken met jouw ‘goede’ en jouw ‘slechte’ zelf. Maar het maakt dit voorbeeld wat makkelijker te begrijpen. Jouw ene deel heeft rationele, cognitieve doelen voor de langere termijn en het tweede deel is primitiever, meer instinct gestuurd en gericht op overleven. 

Nou, laten we weer teruggaan naar die interne dialoog bij overeten. Daarbij heb je aan de ene kant het langeretermijn doel van gezondheid, goede relatie met eten en je lichaam, lekker in je vel zitten, etc. En aan de andere kant de directe bevrediging van eten om gevoelens te dempen of te vermijden. 

Maar waarom voel je nou die drang om jezelf te overeten? Wat is de reden waarom je jezelf overeet? Dat is omdat je een bepaald gevoel ervaart waar je vanaf wilt. En je denkt dat het verdwijnt op het moment dat je een stuk chocolade eet, dat je een pak koekjes leeg eet of wanneer je naar de Mac rijdt. 

Je wilt gewoon dat ongemakkelijke gevoel laten verdwijnen en de makkelijkste (en misschien ook wel de enige) manier die jij kent is door te eten. Dus je eet niet omdat je honger hebt, toch? Want als je wel honger zou hebben, is de keuze snel gemaakt en zou ik je willen aanraden om snel iets voedzaams voor jezelf te maken. 

Maar dat is niet de reden waarom je nu wilt eten. Dit type eten waar ik het nu over heb, komt niet voort uit honger. Overeten begint misschien met een stukje chocolade of een koekje, maar als je eenmaal een hapje hebt genomen, dan kun je jezelf niet stoppen en eet je meer en meer en meer. Net zolang tot je eindelijk het onprettige gevoel hebt af kunnen schudden.

Emotie-eten is dus een copingsmechanisme geworden voor je. Je eet om om te kunnen gaan met de gevoelens die je ervaart: die vermoeidheid, die stress, het feit dat je geen geduld meer hebt voor het gedrag van je kinderen en teleurgesteld bent dat jouw partner er nu mentaal niet voor je kan zijn.

En nadat je jezelf hebt overeten, voel je je schuldig en besef je welke gevolgen emotie-eten zullen hebben. Net zoals de aankoop van die stoel er voor zal zorgen dat jij jouw langere termijn spaardoel niet (of later) zult bereiken, zo zorgt emotie-eten ervoor dat je jouw gezondheidsdoelen voor de langere termijn niet gaat behalen. Dus je voelt je schuldig, omdat je bent gegaan voor jezelf op dat moment beter voelen, zonder stil te staan bij wat dat voor je doet in de toekomst. 

Lees verder….

Download de Checklist HIER!

Emotie-eten is overigens niet iets wat we alleen maar doen als we negatieve emoties ervaren. Dat kan ook niet zo goed zijn als je je heel blij voelt. Je voelt je blij en gelukkig en denkt dan dat eten je nog gelukkiger zal maken. Je wilt nog meer plezier en nog meer genieten. 

Eten vanuit positieve gevoelens is iets wat veel mensen doen op feestjes of tijdens de vakantie. Je wilt die fijne momenten nog prettiger maken en dat probeer je te doen op de enige manier die jij kent: met voeding.

Dus het feit dat je die interne stem hebt die je aanzet tot overeten en emotie-eten, dat is niet raar. Dat is zelfs volkomen logisch. Je wilt je namelijk niet eenzaam voelen. Je wilt niet gestresst zijn. Je wilt niet vermoeid zijn. En dus ga je eten en voel je je een paar minuten beter. Eten werkt, denkt je brein. Het verdooft tijdelijk je ongemak en laat je een kort moment om kunnen gaan met die gevoelens. En door dat ‘succes’ heb jij die interne discussie gaande iedere keer als jij gevoelens ervaart die je wilt vermijden.

Is daar dan niets aan te doen? Is dat dan iets wat jij de rest van je leven blijft doen? Nee, dat hoeft niet. Je kunt namelijk leren om anders te reageren op dat deel in je hersenen dat zegt: eet gewoon die taart op, want je leeft maar een keer. En dan voel je je in ieder geval een stuk beter. 

De eerste stap die je moet nemen om een einde te maken aan overeten en emotie-eten is door je bewust te worden van de redenen waarom jij wilt eten, terwijl je geen honger hebt. En dat zijn de momenten dat je trek hebt in zout, zoet, vet en ontzettend bewerkte voeding. Overeten doe je bijna nooit met een salade.

Dus probeer uit te zoeken waarom jij wilt eten, terwijl je geen honger hebt. 

De tweede stap is dat je gaat benoemen welke gevoelens of welke emotie je ervaart waaraan je wilt ontsnappen. Wat is de emotie die je ertoe aanzet om troost te zoeken bij voeding?

En bij de derde stap wil ik dat je je afvraagt of eten je daadwerkelijk geeft wat jij echt nodig hebt. Ga je je echt beter voelen op het moment dat je jezelf overeet? En ik weet dat je zult denken dat het antwoord ja is, omdat je een kort moment je even beter gaat voelen met overeten. Maar vraag jezelf eens af: hoe voel ik me dan over een uur? Hoe voel ik me dan morgen? Hoe voel ik me tegen het einde van het weekend?

Lees verder…

Overeten helpt je misschien voor een kort moment om je emoties te verdoven, maar die emoties komen altijd weer terug, meestal met hun ongewenste vrienden: schaamte en schuldgevoel.

En wat ook goed is om je te beseffen: op het moment dat jij toegeeft aan jouw directe verlangens en toegeeft aan emotie-eten, dan versterk je die manier van coping met onprettige gevoelens ook. Je hersenen zullen steeds weer, en steeds makkelijker, hun toevlucht nemen tot overeten omdat dat is wat je steeds weer oefent en waar je steeds weer goede resultaten mee behaalt voor een korte periode.

De beste manier om dit gewoontegedrag te doorbreken is door een plan te maken. Een goed plan voor de momenten dat jij emoties ervaart die je wilt vermijden en je hersenen je het signaal afgeven dat je maar moet gaan eten om even afstand te kunnen nemen van die gevoelens. 

Dus schrijf op waarom het voor jou belangrijk is dat je stopt met overeten, met emotie-eten. Wat is jouw langetermijndoel? Schrijf dit op en maak dit doel zo specifiek en visueel mogelijk maakt. Het hang dit vervolgens ergens op waar je het iedere dag ziet, zodat het echt onderdeel van jou wordt.

Vergeet niet dat het doel hiervan is om je acties op een lijn te brengen met je toekomstdroom en niet om de ene stem het zwijgen op te leggen ten gunste van de anderen. Het doel is juist dat je gaat accepteren dat beide onderdeel zijn in jouw bestaan. 

Maar op het moment dat je voelt dat je emoties wilt vermijden door te overeten, pauzeer dan even en vraag jezelf af wat je op dat moment echt nodig hebt. Want door je ‘verborgen honger’ te identificeren, kun je gezondere manieren vinden om ook echt aan die behoeften te voldoen.

Ik hoop dat deze aflevering je inzicht geeft in je eetgedrag, maar ook dat je hiermee de middelen hebt om met compassie en nieuwsgierigheid te kijken naar andere alternatieven. Alternatieven die je niet alleen op korte termijn de bevrediging geven waar je naar op zoek bent, maar die ook in lijn zijn met je langetermijndoelen.

Als je wilt weten hoe het is om met mij te werken en hoe je erachter komt wat jouw drijfveer is om meer te eten dan je nodig hebt, download dan mijn gratis Checklist ‘Overeten’. Een link naar deze PDF vind je in hier. 

En als je interesse hebt om samen te werken, omdat jij ook die natuurlijke balans in je eetgedrag en je gewicht terug wilt vinden, stuur mij dan gerust een DM op Instagram of een e-mail. Dan neem ik contact met je op, zodat we elkaar wat beter kunnen leren kennen en je kunt kijken of mijn methode goed aansluit bij jouw wensen. 

Op mijn website, onder het kopje gratis, vind je overigens nog veel meer gratis downloads die hopelijk heel nuttig voor je zijn in jouw proces om een einde te maken aan overeten en emotie-eten. 

KOM MEER TE WETEN

🔥 Maak een einde aan overeten en emotie-eten – Dieetvrij Leven Club

📲Volg mij op Instagram voor meer tips en adviezen – @dieetvrij.leven

📖 Download gratis de ‘Checklist Overeten‘ om te identificeren wat jouw drijfveer is voor overeten.

LAAT JE WAARDERING BLIJKEN

⭐️ Interessante aflevering? Laat een beoordeling achter op Apple Podcasts of Spotify (Dank je wel!)

💌 Deel deze aflevering met een vriend(in) die deze informatie goed kan gebruiken

📌 Abonneer/volg de show zodat je nooit meer een aflevering mist!

Wat je kunt verwachten van deze – en andere – afleveringen van de podcast?

  • Korte afleveringen die makkelijk te beluisteren zijn en direct te implementeren in je dagelijks leven
  • Tips en informatie om je te helpen afscheid te nemen van overeten en eetbuien
  • Mijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde kennis om je te helpen weer te gaan genieten van eten, je lijf en je leven.

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de gratis training ‘Eten met Aandacht’. Samen werken we naar het herstellen van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam door weer te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Geen overeten of emotie-eten meer, maar een fijne relatie met eten en een gezond lichaam.

Gratis mIni masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

gratis mini masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

Eerste hulp bij emotie-eten 

Eerste hulp
bij
Emotie-eten


besloten podcast

 

Luister hier

 

Dieetvrij Leven Club

Dump Dat Dieet Podcast

Werkboek emotie regulatie

Stop diëten en overeten

Anti-dieet podcast

Stop emotie-eten

Ontdek alle
mogelijkheden

© Bella figura 2019 – 2023, alle rechten voorbehouden I KvK 34389313


Disclaimer

algemene voorwaarden

cookies & Privacy

© Bella figura 2019 – 2023
alle rechten voorbehouden
KvK 34389313