Overeten / eetbuien, Podcast

#025 Help! Ik kan niet stoppen met eten!

Hoi! ik ben

Danielle

Ik ben voedingsadviseur, mindset coach en bovenal ervaringsdeskundige.
Het is mijn missie om vrouwen te helpen om de natuurlijke balans in hun eetgedrag (bye, bye overeten en emotie-eten) én in hun lichaam weer terug te vinden.

Denk jij ook het grootste deel van de dag aan eten? Ben jij zoveel tijd, energie en geestelijke ruimte kwijt aan nadenken over wat je wel en niet mag eten, of je al mag eten, hoeveel je mag eten? Dodelijk vermoeiend, toch? In deze aflevering van de Dump dat Dieet podcast ga ik je enkele tips geven om een einde te maken aan obsessieve gedachten over eten.

Laat ik vooropstellen dat continu bezig zijn met eten, voor mij zo herkenbaar is. En ik denk wel voor iedereen die ooit op dieet is geweest. Ja, steek je hand maar eens omhoog als je denkt: yup, dat was ik. 

Ik was zeker altijd met eten bezig op het moment dat ik nog iedere maandag op dieet ging. En dat is ook niet zo gek. Een van de nare bijwerkingen van diëten is namelijk dat het leidt tot een obsessie met eten. Je kunt gewoon aan niets anders denken dan eten. En dat is niet gek. Dat is een overlevingsstrategie van je hersenen.

Er is in 1945 een heel interessant onderzoek uitgevoerd in Amerika: het Minnesota starvation research. En hoewel de uitkomsten bijzonder interessant zijn, kun je vraagtekens zetten bij de integriteit van de aard van het onderzoek.

In 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, hebben ze een groep mannelijke universiteitsstudenten op een hongerdieet gezet. En let wel, dit waren niet gewoon maar studentjes, maar de beste van de beste op vele vlakken van het leven. Dus ze haalden niet alleen goede cijfers, maar blonken uit in sport, waren heel sociaal en ga zo maar door. 

Nou, deze groep studenten werd dus op een hongerdieet gezet voor een periode van drie maanden. Leuk om te weten: het aantal calorieën dat deze studenten kregen staat ongeveer gelijk aan een dieet van 1200 calorieën vandaag de dag. Dat is het gemiddelde aantal calorieën dat een afslankdieet in onze tijd voorschrijft voor een vrouw. Houdt dat vooral in je gedachten. 

Hoe dan ook, ze plaatsten deze mannen dus op een hongerdieet, beperkten hen in wat ze konden en mochten eten en probeerden te meten hoe het lichaam en de geest reageren op deze caloriebeperking. En wat ze ontdekten was zeer verrassend: niet alleen verloren de mannen gewicht zoals je je kunt voorstellen en verloren ze spiermassa, maar ze ontwikkelden vooral een extreme obsessie met eten. 

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

Deze studenten konden niet stoppen met denken, praten en lezen over eten. Ze wilden recepten doornemen. Ze wilden met hun vrienden over eten praten. Ze droomden over eten. Elke gedachte kwam steeds weer terug op eten. 

Het is dus iets heel interessants dat deze studie benadrukt: wanneer we in een semi-uitgehongerde toestand verkeren, zullen onze hersenen in beslag worden genomen door wat we wel en niet mogen en kunnen eten. 

Wat denk je dat er gebeurt als jij op een afslankdieet van 1200 calorieën gaat? Ja, dat is best schrikken he?

Misschien eet je wel meer dan 1200 calorieën. Sterker nog, heb je het gevoel dat je juist te veel eet. En geen controle hebt over je eetgedrag. Nou, weet dan dat er twee zaken zijn waar je rekening mee moet houden als het gaat over overeten en denken aan eten.

Eén daarvan is dus dat je voldoende eet, zoals we zien in de resultaten van het onderzoek. Als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam het idee hebben dat er hongersnood is. En om te kunnen overleven blijven je hersenen zich dus focussen op eten.

Maar een andere reden waarom je het idee hebt dat je niet kunt stoppen met eten is, wanneer je jezelf mentaal beperkingen oplegt. Dus als je elke keer dat je wel eet, denkt: oh, dit is slecht, ik zou dit niet moeten eten. Dat zijn restricties en eetregels in je hoofd, van dingen die je niet mag eten van jezelf. En als je je daar niet aan houdt, dan heb je het idee dat er iets mis is met je. Dat je niet goed genoeg bent. Of dat je geen discipline of wilskracht hebt. Dergelijke regels zorgen voor heel veel schaamte en schuldgevoel rondom eten.

Dus als je bijvoorbeeld een koekje eet en je denkt de hele tijd: ik had dat niet moeten eten, het was echt slecht, hoe kan ik die calorieën weer compenseren. Dan voel je je heel slecht door de mentale restricties. En die mentale restricties geven hetzelfde signaal af aan je hersenen: er is schaarste. En hoewel je dan wellicht voldoende voeding tot je neemt, blijven je hersenen gepreoccupeerd met voeding.

Dus zolang je een gevoel van mentale restrictie hebt, zelfs als er geen fysieke restrictie is, is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je geobsedeerd bent door eten en geen controle hebt over je eetgedrag.

Maar hoe maak je daar nou een einde aan? Nou, allereerst natuurlijk door te stoppen met diëten. Je wilt namelijk uit de vicieuze cirkel van diëten en overeten ontsnappen. 

Daarnaast is het belangrijk om te werken aan mentale restricties als je de  natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam weer wilt herstellen.

En dat doe je door je bewust te zijn van gedachten over voeding. Wees je er bewust van welke eetregels jij hebt en welk gevoel je ervaart bij eten. Maar kijk ook verder dan alleen wat je in je mond stopt en hoe je je daarbij voelt. Check ook eens waar je je hersenen mee voedt. Als jij op Instagram alleen maar influencers voorbij ziet komen die je zeggen dat je geen suiker, vet, koolhydraten of wat dan ook mag eten. Dan kun je er de donder opzeggen dat dat jouw brein beïnvloedt. En je daar heel veel mee bezig zult zijn. 

Gemiddeld genomen zitten we tussen de 2 tot 5 uur per dag op onze telefoon en minstens een uur per dag op social media. Als jij een uur lang alleen maar beelden ziet van ultra slanke vrouwen die je onbewust het idee geven dat jij niet goed genoeg bent. Of je ziet alleen maar heerlijke recepten of dieetadviezen voorbij komen. Dan is het niet gek dat je jezelf allerlei restricties oplegt. Waardoor je vast komt te zitten in een soort van mentaal pseudo dieet.

Vroeger zeiden mensen dat je een product bent van degene met wie je de meeste tijd doorbracht. Tegenwoordig is het veel toepasselijker om te zeggen dat je een product bent van wie je volgt, op wie je je abonneert en wat je online leest. Dus denk er eens over na hoeveel tijd jij bezig bent met gedachten over eten, het tellen van calorieën of macro’s, het bijhouden van een eetdagboek, het wegen van jezelf en je voeding en alle andere dingen die we doen die te maken hebben met diëten. 

Het is dan toch niet gek dat we continu bezig zijn met gedachten over voeding? En dat we misschien zelfs een beetje geobsedeerd zijn met eten.

En we hebben het nu natuurlijk gehad over lichamelijke en mentale restrictie, maar stel je nu eens voor dat je bepaalde voedingsgroepen niet meer mag eten van jezelf? Stel dat je besluit dat je geen koolhydraten meer mag eten. Vanuit je dieetverleden heb je de overtuiging dat koolhydraten je dik maken. Wat overigens onzin is…

Maar goed, stel je voor dat je geen koolhydraten meer mag eten van jezelf. De kans is groot dat je dan alleen maar denkt aan koolhydraten. Dat je er zelfs van droomt. Je hunkert naar datgene dat je niet mag hebben van jezelf. En dan begin je de ochtend met een gezond en licht ontbijt, wat niets met gezond te maken heeft, maar een ander woord is voor koolhydraatvrij en afvallen. En je besluit om tijdens de lunch dan een salade te eten. Maar eigenlijk heb je daarna gewoon nog trek en te weinig energie binnen gekregen. 

Als je dan na je werk thuis komt, heb je zo’n gierende honger dat je direct doorloopt naar de voorraadkast. Als je dat al hebt gered en je niet al de McDrive bent ingeschoten of iets lekkers hebt gehaald bij het tankstation toen je naar huis reed.

En s’avonds schaam je je diep voor je eetgedrag en vraag je je af waarom je geen wilskracht hebt. Maar jouw overeten heeft niets te maken met fouten in jouw karakter of een gebrek aan wilskracht of discipline. Jij hebt gewoon overdag niet genoeg gegeten en wat je at heeft je geen voldaan gevoel gegeven. En dat is wat je gaat helpen. Niet weer een volgende dieetpoging.

Om je obsessie met eten te verminderen, moet je jezelf toestemming geven om voldoende te eten. Zodat je je hersenen voor andere dingen kunt gebruiken dan alleen voor zoeken naar eten. En zeg nou zelf, je kunt toch gewoon geen vol en rijk leven leiden op een lege maag?

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de driedelige video serie ‘Eten met Aandacht’ die ik heb ontwikkelt.

Je vindt een link naar deze gratis video’s in de shownotes van deze aflevering of op de website: www.dieetvrijleven.nl.

Deel dit blog: 

Meer over mij

Gratis mIni masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

Eerste hulp bij emotie-eten 

Dieetvrij Leven Club

Dump Dat Dieet Podcast

Werkboek emotie regulatie

Stop diëten en overeten

Anti-dieet podcast

Stop emotie-eten

Ontdek alle
mogelijkheden

© Bella figura 2019 – 2023, alle rechten voorbehouden I KvK 34389313


Disclaimer

algemene voorwaarden

cookies & Privacy