lichaamsbeeld, Podcast

#032 Laat je gewicht niet je eigenwaarde bepalen

Hoi! ik ben

Danielle

Ik ben voedingsadviseur, mindset coach en bovenal ervaringsdeskundige.
Het is mijn missie om vrouwen te helpen om de natuurlijke balans in hun eetgedrag (bye, bye overeten en emotie-eten) én in hun lichaam weer terug te vinden.

Hallo en welkom bij weer een nieuwe aflevering van de Dump Dat Dieet Podcast. En als je regelmatig luistert, dan weet je dat ik de afgelopen vijf weken kris kras door Italië heb gereisd. En vandaag is mijn laatste dag hier en dus ook de laatste podcast die ik opneem in dit prachtige land. Vanavond vlieg ik vanuit Bari waar ik nu ben, terug naar huis. En eerlijk gezegd heb ik ook heel veel zin om weer mijn gezin te zien.

Maar niet voordat ik een belangrijke les met je deel die me de afgelopen weken weer zo duidelijk is geworden. Ik wil het graag met je hebben over het koppelen van jouw waarde als mens aan je lichaam, aan je gewicht.

Bij veel vrouwen zijn deze twee zaken nauw met elkaar verbonden. En als het gewicht verandert, verandert daarmee ook de mate waarin ze te tevreden zijn over zichzelf. 

En dat werkt twee kanten op. Als je gewicht omhoog gaat, gaat je eigenwaarde waarschijnlijk omlaag. En als je gewicht omlaag gaat, als die weegschaal minder kilo’s aangeeft, dan gaat je eigenwaarde omhoog.

Je eigenwaarde is het beeld dat je op emotioneel niveau van jezelf hebt. Als je een lage eigenwaarde hebt, denk je dat jij niet waardevol genoeg bent. Je denkt dus heel negatief over jezelf.

Dit heeft heel veel invloed op je welzijn en op je leven. Het zorgt ervoor dat je jezelf, bewust of onbewust, saboteert met overeten of emotie-eten, waardoor je alleen nog maar negatiever over je lichaam en jezelf gaat denken. Maar overeten is niet de enige manier waarop je jezelf kunt saboteren.  Er zijn vele andere manieren waarop je jezelf probeert te bevestigen over wat er mis is met jou als je mening over jezelf, als je eigenwaarde, niet positief is. 

Super zonde, want je gaat daarmee voorbij aan het feit dat je gewoon omdat je bestaat alleen al zo belangrijk en waardevol bent, ongeacht in welke maat verpakking jij leeft. 

Je waardeert daardoor jezelf, je lichaam, je ideeën en meningen, je acties, wat je allemaal wel niet betekent voor de mensen om je heen, dat waardeer je niet genoeg. 

Alleen maar omdat je lichaam er misschien niet uitziet, zoals je graag zou willen. Of eigenlijk: zoals de maatschappij graag zou willen. 

En als je minder positief over jezelf denkt, zul je ook minder positieve emoties ervaren. Je voelt je waarschijnlijk somber, waardoor je meer gaat eten. En juist….  je nog minder tevreden gaat zijn over je lichaam. 

Je komt terecht in een negatieve spiraal, waardoor je eerder geneigd bent om meer te eten en minder te bewegen. Werken aan je gezondheid gaat je toch nooit lukken, denk je, dus geef je het bij voorbaat al op. Je gaat sociale evenementen uit de weg, want je schaamt je misschien inmiddels wel voor je lichaam, waardoor je nog somberder wordt. En je besteedt minder tijd aan jezelf en je uiterlijk. 

Voor je het weet wordt het getal op de weegschaal zoveel meer dan gewoon een getal op de weegschaal. Je wordt naar beneden gezogen in een spiraal van negatieve emoties, die je ervan weerhoudt om een rijk en vol leven te leiden. 

En zoals ik al zei: dan ga je alleen nog maar op zoek naar bewijs om te bevestigen dat er inderdaad iets mis is met jou. Dat je inderdaad waardeloos bent. En je je daar gewoon maar beter naar kunt gedragen. 

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

Dit zou wel een heel droevige uitzending worden als ik je geen tips zou geven over hoe je dit negatieve patroon kunt doorbreken 🙂 Dus dat ga ik ook doen. 

En daarvoor wil ik een eigen voorbeeld gebruiken. Eerder dacht ik namelijk altijd dat ik snel nog even een x aantal kilo moest afvallen voor ik op vakantie ging. Ik was er van overtuigd dat iedereen me bij het zwembad aan zou staren als ze mijn blubberbillen zouden zien. 

Ik wilde ook altijd een nieuwe garderobe aanschaffen voor ik op vakantie ging, want ik moest er wel op mijn best uit zien. Wat zouden mensen wel niet van mij denken? Ik moest er zo goed mogelijk uitzien om een leuke vakantie te hebben en contacten op te doen op de vakantiebestemming.

Vakanties, uitjes, avondjes weg, eigenlijk ieder moment waarop ik in contact kwam met anderen, waarop anderen een beeld van mij zouden vormen.… Het waren voor mij allemaal enorme triggers als het ging om mijn eigenwaarde een vrije val te laten maken. 

Mijn eigenwaarde zat zo gekoppeld aan mijn gewicht, aan mijn lichaam, aan mijn uiterlijk, dat ik dacht dat ik moest afvallen om me beter te voelen over mezelf en goedkeuring te krijgen van anderen. 

Maar hoe ga je goed voor jezelf zorgen als je zo negatief over jezelf denkt? Als je denkt dat je het niet waard bent om goed voor jezelf te zorgen? Als je denkt dat in welke verpakking jij leeft, invloed heeft op jouw waarde als mens?

Dat is heel moeilijk, zolang je blijft denken dat je lichaam het probleem is. Zolang je denkt dat je lichaam veranderen, oftewel afslanken, je beter gaat voelen over wie jij bent als persoon. Als je denkt dat een bepaald getal op de weegschaal je het idee gaat geven dat je waardevoller bent als mens.

Nee, de manier om je beter over jezelf te voelen, om te genieten van je leven, om in contact te komen met anderen, dat is door de manier waarop je tegen jezelf praat te veranderen. Door actief aan de slag te gaan met de dingen die je tegen jezelf zegt. Door zelf te bepalen wat jouw waarde is als mens. Op een manier die niets te maken heeft met wat je weegt of wat je eet. 

Op dit moment kies jij ervoor om je mening over jezelf te laten bepalen door je lichaam. En dat heb je waarschijnlijk niet bewust gedaan. Dat is wat we als vrouw zijnde al van jongs af aan hebben meegekregen. Iets wat continu bevestigd wordt door de maatschappij: om gelukkig en gezond te zijn moet je slank zijn. 

Weet je overigens dat deze maatstaf bedacht is door een man? Ergens halverwege de vorige eeuw, heeft een man bedacht dat het voor een vrouw belangrijk was om zich op haar dieet en haar voorkomen te richten, zodat ze zich niet ging bemoeien met ‘mannenzaken’? 

Deze manier om vrouwen stil en klein te houden heeft erin geresulteerd dat we vandaag de dag nog steeds het idee hebben dat slank zijn je waardevoller maakt, dat je daarmee meer recht hebt op liefde, succes, aandacht, bewondering en zoveel andere zaken. 

Kijk alleen maar naar de media, in films en op tv, maar ook in ons dagelijks leven. Vrouwen in een kleiner lichaam worden anders behandeld en neergezet dan vrouwen in een groter lichaam. En heel eerlijk gezegd, ik heb in beiden verpakkingen geleefd en de manier waarom mensen met je omgaan is echt totaal anders…. 

Slankere vrouwen worden anders behandeld dan grotere vrouwen, dus het is niet gek dat we allemaal de wens hebben om slank te zijn. We zien steeds weer om ons heen hoe de maatschappij het slanke ideaalbeeld als ‘verheven’, als beter ziet, dan leven in een romig lichaam.

En dan is het niet gek dat we de wens hebben om af te slanken. Dat we negatief tegen onszelf gaan praten. Dat we steeds maar weer op dieet gaan, zonder ooit blijvend resultaat te krijgen. 

We blijven proberen, we blijven onszelf op de kop geven, we blijven iedere maandag weer ‘streng zijn voor onszelf’, omdat we willen voldoen aan die maatschappelijke norm. Om onszelf goed genoeg te vinden.

Maar we vergeten daarbij dat het feit dat de samenleving deze ideeen heeft, dat dat niet betekent dat wij die ook moeten hebben. We kiezen ervoor om ons daaraan te conformeren. Maar we hebben een keuze. We kunnen voor onszelf denken en beslissen. 

We kunnen besluiten dat het feit dat iemand anders denkt dat je minder waard bent vanwege de omvang van je lichaam, niet betekent dat dat ook daadwerkelijk zo is. Dat is de mening van die persoon. Dat is geen feit.

En jij kunt ervoor kiezen om die mening niet te delen. 

Je hoeft niet op jezelf neer te kijken omdat je lichaam niet past in het ideaalbeeld. Of omdat iemand anders misschien op je neerkijkt, zonder te weten wie jij eigenlijk bent. 

Wat een ander denkt is de zaak van die ander. En de mening van een ander is geen maatstaf voor jouw waarde in het leven. Het zegt meer iets over die persoon, dan over jouw waarde of waar jij recht op hebt in het leven. 

Dus leer zelf te gaan bepalen hoe je waarde gaat vaststellen. Wat is echt belangrijk voor  jou in het leven? Waardoor krijg jij het idee dat je goed op weg bent in je leven? Pas je gedachten daarop aan en gooi die oude negatieve gedachten overboord. 

En vergeet niet dat waarde subjectief is. Wat voor de een waardevol is, is voor de ander totaal niet de moeite waard. En het feit dat iemand anders denkt dat iets minder waardevol is, wil niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zo is. 

Stel je voor dat je een foto hebt van een belangrijk moment in je leven. De geboorte van je kind, je trouwdag, een laatste foto van je dierbare oma. Je koestert die foto om alles waar die voor staat. Dan is die foto voor jou enorm waardevol, onbetaalbaar zelfs. Maar voor een ander is het niets anders dan een oude afbeelding van onbekenden. 

Dat die ander de waarde van die foto niet inziet, wil niet zeggen dat die foto voor jou dan ook niet meer waardevol is. Of minder waardevol wordt als hij in de loop van de tijd vervaagt of wat gehavend raakt door het vele aanraken. 

Het maakt niet uit hoe die foto er na 10, 20, 30 jaar uit ziet, hij blijft even waardevol. En datzelfde geldt voor je lichaam. 

Ook al verandert je lichaam, dat houdt niet in dat er iets aan de waarde van je lichaam of de waarde van jou als persoon verandert. Je bent nog steeds lief en goed. Je doet er nog steeds toe. Je verdient nog steeds een mooi en rijk leven. Jij bent nog steeds jij. En je waarde als persoon is niet veranderd of verminderd, omdat je lichaam er nu anders uit ziet. 

Maak dus bewust de keuze om je waarde te zien als mens, ongeacht welke boodschap je meekrijgt vanuit de maatschappij. En besluit om niet langer je lichaam te willen veranderen, maar zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Omdat jij en je lichaam dat waard zijn.

Met die positievere gedachten zul je merken dat je steeds minder je toevlucht neemt tot overeten of emotie-eten en je gezondere gewoontes gaat aanleren, waardoor je lichaam als vanzelf met je mee verandert. Niet vanuit zelfhaat, maar vanuit liefde voor jezelf. 

Dus kies ervoor om je bewust te zijn van wat je lichaam allemaal voor je doet en zorg goed voor je lichaam, zodat je er nog lang en optimaal van kunt genieten. Je zult zien dat je dan jezelf en je lichaam gaat waarderen, ongeacht wat een ander van je denkt of hoe je lichaam er aan de buitenkant uitziet. 

Tot volgende week!

KOM MEER TE WETEN

🔥 Maak een einde aan overeten en emotie-eten – Dieetvrij Leven Club

📲Volg mij op Instagram voor meer tips en adviezen – @dieetvrij.leven

📖 Download gratis de training ‘Eten met Aandacht’

LAAT JE WAARDERING BLIJKEN

⭐️ Interessante aflevering? Laat een beoordeling achter op Apple Podcasts of Spotify (Dank je wel!)

💌 Deel deze aflevering met een vriend(in) die deze informatie goed kan gebruiken

📌 Abonneer/volg de show zodat je nooit meer een aflevering mist!

Wat je kunt verwachten van deze – en andere – afleveringen van de podcast?

  • Korte afleveringen die makkelijk te beluisteren zijn en direct te implementeren in je dagelijks leven
  • Tips en informatie om je te helpen afscheid te nemen van overeten en eetbuien
  • Mijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde kennis om je te helpen weer te gaan genieten van eten, je lijf en je leven.

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de gratis training ‘Eten met Aandacht’. Samen werken we naar het herstellen van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam door weer te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Geen overeten of emotie-eten meer, maar een fijne relatie met eten en een gezond lichaam.

Deel dit blog: 

Meer over mij

Gratis mIni masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

Eerste hulp bij emotie-eten 

Dieetvrij Leven Club

Dump Dat Dieet Podcast

Werkboek emotie regulatie

Stop diëten en overeten

Anti-dieet podcast

Stop emotie-eten

Ontdek alle
mogelijkheden

© Bella figura 2019 – 2023, alle rechten voorbehouden I KvK 34389313


Disclaimer

algemene voorwaarden

cookies & Privacy