Podcast, Relatie met eten

#030 Denk niet langer de hele dag door aan eten

Hoi! ik ben

Danielle

Ik ben voedingsadviseur, mindset coach en bovenal ervaringsdeskundige.
Het is mijn missie om vrouwen te helpen om de natuurlijke balans in hun eetgedrag (bye, bye overeten en emotie-eten) én in hun lichaam weer terug te vinden.

Als je de hele dag bezig bent met eten en je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent over je eetgedrag, dan zal deze aflevering heel waardevol voor je zijn. Want ik ga een van mijn favoriete oefeningen met je delen, die je helpen niet meer de hele dag met eten bezig te zijn.

“Ik heb het gevoel dat ik aan eten denk vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik naar bed ga. Ik denk altijd aan hoeveel calorieën ik heb gegeten of ga eten, of koolhydraten of suiker, of portiegroottes. Ik ben altijd aan het plannen en berekenen, en zelfs als ik niet thuis ben ben ik aan het tellen en het maakt me niet uit met wie ik ben, waar ik ben of wat ik doe. Ik ben altijd met eten bezig.” 

Dit is wat een van mijn cliënten me deze week vertelde. En het was zo herkenbaar. Ik heb dit ook zo ervaren toen ik nog vastzat in die vicieuze cirkel van diëten en overeten. En dit is ook iets wat ik voortdurend hoor van andere vrouwen, binnen en buiten de Dieetvrij Leven Club.

Er zijn zoveel vrouwen die worstelen met eten, met hun eetgedrag en hun lichaam. Die de hele dag aan eten denken, of vooral wat ze niet mogen eten. Die zich voortdurend schamen of schuldig voelen als ze iets eten. Die van zichzelf bepaalde voedingsmiddelen niet meer mogen eten, zoals koekjes, chocolade, chips of ijs.  Die het gevoel hebben de controle te verliezen over hun eetgedrag als ze zichzelf iets toestaan en zich daarom strikt aan de regels houden. 

En als je jezelf niet kunt vertrouwen op het gebied van eten en het voelt alsof je hele leven om eten draait, dan is de kans heel groot dat je minstens een keer in je leven hebt geprobeerd om op dieet te gaan of om op een andere manier af te vallen. En waarschijnlijk vele malen in je leven. 

Je hebt calorieën geteld, macro’s, al je voeding afgewogen, weekmenu’s gevolgd, voedingsgroepen, zoals suiker of koolhydraten afgezworen, gevast, eetwissels gemaakt, waardoor je alleen nog bloemkoolrijst of courgettepasta at. Maar wat je ook probeert, je blijft jezelf iedere keer toch weer overvol eten. 

De behoefte aan voeding, aan lekkere voeding, voeding die je blij maakt, verdwijnt niet. Wat je ook doet. 

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

De honeymoon fase

Als je net aan een dieet begint is er altijd zo’n eerste fase waarin je je goed voelt. Je denkt dat het prima vol te houden is en misschien zie je zelfs wel de eerste resultaten op de weegschaal. Je bent trots en blij, dat je je lichaam weet te verkleinen.

Maar na verloop van tijd merk je dat je steeds vaker aan eten denkt. En dat die gedachten steeds intenser worden. Het is alsof je de hele dag aan voeding denkt die je niet mag eten. En als er iets te vieren is, als je een avondje uit gaat of misschien kijk je wel uit naar het weekend, dan ben je misschien al dagen van tevoren bezig met jouw ‘cheat’ dag. De dag waarop je jezelf toestaat om te eten waar je naar verlangt.

Maar die opwinding die je voelt bij de gedachte aan het eten van dat lekkers gaat ook gepaard met spanning. Wat als je de controle over je eetgedrag verliest? Wat als je niet meer kunt stoppen en dagenlang te veel gaat eten? Wat als je nu weer helemaal opnieuw moet beginnen?

Door die afslankpoging, begint het te voelen alsof eten het enige is waar je aan kunt denken. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je verslaafd bent aan eten en denk je misschien dingen als: “Wat is er mis met mij? Waarom kan ik niet gewoon ‘normaal’ zijn als het om eten gaat?” 

En misschien kijk je naar mensen om je heen die maar één hap of een beetje van iets kunnen eten en dan gewoon genoeg hebben. Die mensen lijken gewoon niet dezelfde strijd en obsessie met eten te hebben als jij. 

En als je al meerdere manieren hebt geprobeerd om je lichaam te verkleinen, zoals het schrappen van de koolhydraten, het tellen van je calorieën of het volgen van een dieet, en je iedere keer weer terugkomt op het punt dat je meer eet dan je zou willen of nodig hebt, weet dan dat je niet de enige bent. Er is niets mis met jou…

Er zijn miljoenen vrouwen die hetzelfde ervaren. Die ook na ieder dieet weer aankomen, teleurgesteld zijn in zichzelf en denken dat het aan hun wilskracht of motivatie ligt. Dat laten al die voor-en-na-foto’s vanuit de dieetindustrie niet zien. Grote fabrikanten van dieetproducten willen vooral niet dat je weet, dat gedachten over voeding je leven overnemen

Ik begon deze podcast met een aantal zinnen van een van mijn cliënten. Haar naam is Audrey. Audrey was echt geobsedeerd met voeding en heeft vanuit haar cultuur altijd meegekregen dat het vooral heel belangrijk is om ‘er goed uit te zien’.

Audrey at al een tijdje geen koolhydraten meer in de hoop er op het huwelijk van haar liefste zus ‘goed uit te zien’. Ze was al 7 kilo kwijt en wilde voor de grote dag graag nog 1 tot 1,5 kilo eraf krijgen. 

Zij en haar zus zijn dol op elkaar. Echt beste vriendinnen. En het huwelijk van haar zus zou ook  zo’n geweldige ervaring voor Audrey moeten zijn. De samenkomst van de familie, het feit dat haar zus een levenslange verbintenis aan zou gaan met de man van haar dromen. Het moest een sprookje zijn.

Maar in de aanloop naar die dag voelde Audrey niet de opwinding en blijdschap die ze zou willen voelen. Ze was vooral gespannen omdat haar moeder en tantes allerlei lekkere dingen zouden gaan maken voor de receptie, zodat er van alles te eten zou zijn, waar Audrey dol op was. Allemaal lekkere dingen die ze van zichzelf niet mocht eten.

Dus Audrey was aan de ene kant heel blij dat er zoveel lekkers zou zijn, maar aan de andere kant ook heel bang, omdat ze bang was dat ze haar strikte regime niet meer vol kon houden als ze zichzelf eenmaal toestond om iets lekkers te eten. 

Nou, toen de grote dag eenmaal zover was heeft Audrey de hele middag al het lekkers laten staan, maar na de ceremonie schepte ze toch een bord voor zichzelf vol en… kon ze de hele avond naar de wc rennen omdat ze zo ziek was.

Ze kan zich de gesprekken die ze die dag heeft gevoerd niet meer herinneren, ze was alleen maar aan het aftellen tot ze iets mocht eten van zichzelf. En in haar hoofd was ze bezig met wat ze dan zou gaan eten. Ze kan zich het bruidsfeest amper herinneren, omdat ze het merendeel van de tijd op de wc heeft doorgebracht. Audrey was niet volledig aanwezig op de grote dag van haar liefste zus, alleen maar omdat ze geobsedeerd bezig was met haar voedingspatroon. 

En misschien herken jij dat ook wel. Dat je bepaalde momenten eigenlijk een beetje mist, omdat je geobsedeerd was door eten als nare bijwerking van een dieet. Het komt namelijk heel vaak voor. En de oorzaak hiervan zijn diëten en eetregels. Een dergelijke obsessie met eten, komt nagenoeg niet voor zonder dat je een dieet volgt of jezelf eetregels oplegt, waarmee je jezelf voeding ontzegt.

Het is toch zonde dat we onszelf dat aan doen? Dat we niet bewust aanwezig zijn in ons leven, op belangrijke momenten, omdat we alleen maar bezig zijn met eten. En vooral wat we niet mogen eten. 

Ik gun het jou dat je naar een evenement kunt gaan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je jezelf overeet of buikpijn krijgt. Ik gun het je dat je kunt genieten van eten, zonder beperking, zonder schuldgevoel en zonder schaamte. 

Ik gun het je dat als ergens een kom chips staat of een schaal met bitterballen, dat je dan een handje neemt of een of twee bitterballen, zonder dat je je daar druk om hoeft te maken. Zonder dat eten de hoofdgebeurtenis wordt van dat evenement.

Het voelt zo goed om volledig aanwezig te zijn in je leven en te kunnen genieten van al het andere dat het leven te bieden heeft, naast eten. En dat is precies waar deze aflevering over gaat. Want als je geobsedeerd bezig bent met eten door een dieet, dan neemt dat ongeveer 95% van je hersenruimte in beslag. En dat laat heel weinig ruimte over om je te concentreren op die dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Wat zijn jouw dromen in je leven? Wat doe je nu niet in je leven, waar je heel blij van zou worden, omdat je alleen maar bezig bent met eten en je lichaam?

Misschien zou je meer willen reizen, misschien zou je een partner willen vinden, moeder willen worden, je ambities op het werk nastreven, vechten voor emancipatie, voor het klimaat, voor dierenrechten. Misschien zou je willen leren haken, naaien, breien, fotoboeken maken.

Wat is het wat jij graag zou willen doen, waar je nu geen tijd, energie en ruimte voor hebt? Omdat je nu alleen maar bezig bent met het controleren van je eetgedrag en je lichaam. 

Ik heb overigens een hele mooie training gemaakt over hoe je de controle weer terug krijgt over je eetgedrag, door te gaan luisteren naar je lichaam. Als je naar de website gaat vind je hem vanzelf. En er staat ook een link in de shownotes van deze podcast. En in deze training geef ik je een stappenplan naar een betere relatie met eten en het terugvinden van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam. 

Maar nu weer even terug naar de aflevering van deze podcast. Want ik wil je één oefening geven, één oefening die je gaat helpen het gevoel te krijgen dat je niet langer vastzit. Zoals het ook Audrey heeft geholpen om weer de regie over haar eetgedrag te krijgen. 

Laten we even terug gaan naar haar, naar Audrey. Na die vreselijke ervaring op het huwelijk van haar zus wilde Audrey niet langer dat haar leven nog om eten zou draaien. Om de strijd die ze al haar leven lang voerde met eten. 

Dit was geen manier om nog langer te leven, dat was Audrey duidelijk. Maar het alternatief: weer koolhydraten toevoegen aan haar eetpatroon, vond ze ook heel erg stressvol. Wat als ze zou aankomen? Wat als ze dan niet meer zou kunnen stoppen met het eten van brood, pasta, rijst?

En dus gingen we aan de slag met de gedachten die Audrey had over eten en haar eetgedrag. En dat is dus ook de oefening die ik jou mee wil geven. Je kunt namelijk pas iets veranderen als je weet waar het probleem ligt.

Dus pak pen en papier en schrijf eens de gedachten op die jij hebt rondom eten. Gedachten die angst, stress, schuldgevoel en schaamte rondom eten veroorzaken. 

Een gedachte kan bijvoorbeeld zijn dat je na 20.00 uur niet meer kan eten, anders kom je geheid aan.  Of het kan zijn dat je niet meer dan één portie koolhydraten per dag mag eten. 

Alle gedachten die je nu opschrijft, dat zijn jouw eetregels. Regels die je in de loop van de tijd eigen hebt gemaakt door het ene dieet na het andere te volgen. Je hebt  regels van een bepaald dieet geïnternaliseerd, waardoor je nu misschien geen (koolhydraatarm) dieet meer volgt, maar toch bang bent om koolhydraten te eten, omdat je bang bent dat je hierdoor aankomt.

Dus je gaat al die eetregels opschrijven die je hebt die deze angst bij je creëren, zodat je je bewust kunt worden van waarom je je zo voelt, waarom je deze constante spanning in jezelf voelt. 

En het kan zijn dat je ze niet allemaal gelijk opmerkt. Ze zijn namelijk heel sneaky. Dus doe deze oefening meerdere keren. En voor je het weet bestel je bij Anne & Max een koffie en merk je op dat je eigenlijk geen melk in je koffie durft te doen, omdat er te veel calorieën in melk zitten of omdat melk teveel suikers bevat. Hup gelijk aan de lijst toevoegen, dat is ook een eetregel. 

En dit is een voorbeeld met calorieën, maar het kan ook te maken hebben met lichaamsbeweging. Ik moet 10.000 stappen per dag halen, want anders moet ik minder eten vandaag. 

Schrijf al die eetregels op. Maak een kolom met gedachten die je angst en negatieve gevoelens geven, waardoor je alleen nog maar bezig bent met eten. En in een andere kolom geef je aan met welke activiteit dat gepaard gaat. 

Als jij iedere calorie die je eet bijhoudt, zoals we geleerd hebben vanuit de dieetcultuur om te doen, zodat we de controle houden over ons eetgedrag, dan is het niet gek dat je het gevoel hebt dat je de hele dag aan eten denkt. Dat doe je namelijk ook. Je houdt alles bij wat je eet. Dus dat schrijf je dan in de kolom activiteiten.

Dit gaat je helpen om duidelijkheid te krijgen over welke gedachten er voor zorgen dat je je geobsedeerd voelt met eten. En nogmaals, bewustzijn is de eerste stap om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. 

En ook daar ga ik in de training ‘Eten met Aandacht’ dieper op in. Het zijn drie gratis video’s die je kunt downloaden van mijn website. En in de eerste video bespreek ik waarom je het idee hebt dat je alleen maar bezig bent met diëten, overeten en emotie-eten.

In het tweede deel leer ik je om te gaan met je negatieve gedachten rondom voeding, zoals je die net op papier hebt gezet. Zodat je niet langer de strijd aangaat met eten, maar gaat werken aan het herstellen van die natuurlijke balans in je eetgedrag, waardoor je afscheid neemt van overeten en emotie-eten.

Ik wil dat je niet langer eet met angst, spanning, schuldgevoel of schaamte. Je moet weer leren genieten van eten door te luisteren naar je lichaamssignalen. Dat is hoe je weer balans krijgt in je eetgedrag en dus de regie terug krijgt over je eetgedrag. 

Die strijd met eten moet klaar zijn. Het is juist de bedoeling dat je geniet van eten. Dat je alle voeding eet waar je van houdt, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets fout doet of dat je er nu nog snel zo veel mogelijk van moet eten, voor er weer schaarste is. 

Als je wilt leven in een lichaam waar je van houdt, dan moeten we er voor zorgen dat je weer bewust gaat eten en die balans ontwikkeld waar je naar op zoek bent. Zodat je lichaam als logisch gevolg van gezonder gedrag met je mee verandert.

En dan in de laatste video, neem ik je stap voor stap mee naar het bereiken van die fijne relatie met eten. En dat allemaal voor niets. Dat is mijn cadeau aan jou, omdat ik niet wil dat je net als ik vele jaren blijft worstelen en doormodderen. Dat je je leven aan je voorbij laat gaan, omdat je alleen maar bezig bent met hoe je lichaam eruitziet en of je wel je eetgedrag onder controle kan houden. 

Maar ik zal je vast verklappen, dat deze training totaal anders is dan wat je tot op heden gehoord hebt. Geen beperkingen, geen weekmenu’s, geen voeding die je niet mag hebben. Geen loze beloften om binnen vier weken 10 kilo kwijt te raken.

Nee, wat ik je ga vertellen gaat ervoor zorgen dat je op zelfonderzoek uit gaat, zodat je blijvend ander gedrag kunt laten zien, waarmee je als logisch gevolg eindelijk je ideale gewicht gaat behalen en je weer leert genieten van eten, je lijf en je leven. 

Dus als je je wilt aanmelden voor deze training, is dat de komende tijd nog helemaal gratis. Aanmelden kan via: www.dieetvrijleven.nl-eten-met-aandacht of via de link in de shownotes.

Voor nu bedankt voor het luisteren en tot volgende week.

KOM MEER TE WETEN

🔥 Maak een einde aan overeten en emotie-eten – Dieetvrij Leven Club

📲Volg mij op Instagram voor meer tips en adviezen – @dieetvrij.leven

📖 Download gratis de training ‘Eten met Aandacht’

LAAT JE WAARDERING BLIJKEN

⭐️ Interessante aflevering? Laat een beoordeling achter op Apple Podcasts of Spotify (Dank je wel!)

💌 Deel deze aflevering met een vriend(in) die deze informatie goed kan gebruiken

📌 Abonneer/volg de show zodat je nooit meer een aflevering mist!

Wat je kunt verwachten van deze – en andere – afleveringen van de podcast?

  • Korte afleveringen die makkelijk te beluisteren zijn en direct te implementeren in je dagelijks leven
  • Tips en informatie om je te helpen afscheid te nemen van overeten en eetbuien
  • Mijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde kennis om je te helpen weer te gaan genieten van eten, je lijf en je leven.

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de gratis training ‘Eten met Aandacht’. Samen werken we naar het herstellen van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam door weer te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Geen overeten of emotie-eten meer, maar een fijne relatie met eten en een gezond lichaam.

Deel dit blog: 

Meer over mij

Podcast, Relatie met eten

#030 Denk niet langer de hele dag door aan eten

Deel dit blog: 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Als je de hele dag bezig bent met eten en je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent over je eetgedrag, dan zal deze aflevering heel waardevol voor je zijn. Want ik ga een van mijn favoriete oefeningen met je delen, die je helpen niet meer de hele dag met eten bezig te zijn.

“Ik heb het gevoel dat ik aan eten denk vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik naar bed ga. Ik denk altijd aan hoeveel calorieën ik heb gegeten of ga eten, of koolhydraten of suiker, of portiegroottes. Ik ben altijd aan het plannen en berekenen, en zelfs als ik niet thuis ben ben ik aan het tellen en het maakt me niet uit met wie ik ben, waar ik ben of wat ik doe. Ik ben altijd met eten bezig.” 

Dit is wat een van mijn cliënten me deze week vertelde. En het was zo herkenbaar. Ik heb dit ook zo ervaren toen ik nog vastzat in die vicieuze cirkel van diëten en overeten. En dit is ook iets wat ik voortdurend hoor van andere vrouwen, binnen en buiten de Dieetvrij Leven Club.

Er zijn zoveel vrouwen die worstelen met eten, met hun eetgedrag en hun lichaam. Die de hele dag aan eten denken, of vooral wat ze niet mogen eten. Die zich voortdurend schamen of schuldig voelen als ze iets eten. Die van zichzelf bepaalde voedingsmiddelen niet meer mogen eten, zoals koekjes, chocolade, chips of ijs.  Die het gevoel hebben de controle te verliezen over hun eetgedrag als ze zichzelf iets toestaan en zich daarom strikt aan de regels houden. 

En als je jezelf niet kunt vertrouwen op het gebied van eten en het voelt alsof je hele leven om eten draait, dan is de kans heel groot dat je minstens een keer in je leven hebt geprobeerd om op dieet te gaan of om op een andere manier af te vallen. En waarschijnlijk vele malen in je leven. 

Je hebt calorieën geteld, macro’s, al je voeding afgewogen, weekmenu’s gevolgd, voedingsgroepen, zoals suiker of koolhydraten afgezworen, gevast, eetwissels gemaakt, waardoor je alleen nog bloemkoolrijst of courgettepasta at. Maar wat je ook probeert, je blijft jezelf iedere keer toch weer overvol eten. 

De behoefte aan voeding, aan lekkere voeding, voeding die je blij maakt, verdwijnt niet. Wat je ook doet. 

Er zijn nog veel meer interessante afleveringen van de podcast.
Je kunt ze luisteren via Spotify of Apple Podcasts.

De honeymoon fase

Als je net aan een dieet begint is er altijd zo’n eerste fase waarin je je goed voelt. Je denkt dat het prima vol te houden is en misschien zie je zelfs wel de eerste resultaten op de weegschaal. Je bent trots en blij, dat je je lichaam weet te verkleinen.

Maar na verloop van tijd merk je dat je steeds vaker aan eten denkt. En dat die gedachten steeds intenser worden. Het is alsof je de hele dag aan voeding denkt die je niet mag eten. En als er iets te vieren is, als je een avondje uit gaat of misschien kijk je wel uit naar het weekend, dan ben je misschien al dagen van tevoren bezig met jouw ‘cheat’ dag. De dag waarop je jezelf toestaat om te eten waar je naar verlangt.

Maar die opwinding die je voelt bij de gedachte aan het eten van dat lekkers gaat ook gepaard met spanning. Wat als je de controle over je eetgedrag verliest? Wat als je niet meer kunt stoppen en dagenlang te veel gaat eten? Wat als je nu weer helemaal opnieuw moet beginnen?

Door die afslankpoging, begint het te voelen alsof eten het enige is waar je aan kunt denken. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je verslaafd bent aan eten en denk je misschien dingen als: “Wat is er mis met mij? Waarom kan ik niet gewoon ‘normaal’ zijn als het om eten gaat?” 

En misschien kijk je naar mensen om je heen die maar één hap of een beetje van iets kunnen eten en dan gewoon genoeg hebben. Die mensen lijken gewoon niet dezelfde strijd en obsessie met eten te hebben als jij. 

En als je al meerdere manieren hebt geprobeerd om je lichaam te verkleinen, zoals het schrappen van de koolhydraten, het tellen van je calorieën of het volgen van een dieet, en je iedere keer weer terugkomt op het punt dat je meer eet dan je zou willen of nodig hebt, weet dan dat je niet de enige bent. Er is niets mis met jou…

Er zijn miljoenen vrouwen die hetzelfde ervaren. Die ook na ieder dieet weer aankomen, teleurgesteld zijn in zichzelf en denken dat het aan hun wilskracht of motivatie ligt. Dat laten al die voor-en-na-foto’s vanuit de dieetindustrie niet zien. Grote fabrikanten van dieetproducten willen vooral niet dat je weet, dat gedachten over voeding je leven overnemen

Ik begon deze podcast met een aantal zinnen van een van mijn cliënten. Haar naam is Audrey. Audrey was echt geobsedeerd met voeding en heeft vanuit haar cultuur altijd meegekregen dat het vooral heel belangrijk is om ‘er goed uit te zien’.

Audrey at al een tijdje geen koolhydraten meer in de hoop er op het huwelijk van haar liefste zus ‘goed uit te zien’. Ze was al 7 kilo kwijt en wilde voor de grote dag graag nog 1 tot 1,5 kilo eraf krijgen. 

Zij en haar zus zijn dol op elkaar. Echt beste vriendinnen. En het huwelijk van haar zus zou ook  zo’n geweldige ervaring voor Audrey moeten zijn. De samenkomst van de familie, het feit dat haar zus een levenslange verbintenis aan zou gaan met de man van haar dromen. Het moest een sprookje zijn.

Maar in de aanloop naar die dag voelde Audrey niet de opwinding en blijdschap die ze zou willen voelen. Ze was vooral gespannen omdat haar moeder en tantes allerlei lekkere dingen zouden gaan maken voor de receptie, zodat er van alles te eten zou zijn, waar Audrey dol op was. Allemaal lekkere dingen die ze van zichzelf niet mocht eten.

Dus Audrey was aan de ene kant heel blij dat er zoveel lekkers zou zijn, maar aan de andere kant ook heel bang, omdat ze bang was dat ze haar strikte regime niet meer vol kon houden als ze zichzelf eenmaal toestond om iets lekkers te eten. 

Nou, toen de grote dag eenmaal zover was heeft Audrey de hele middag al het lekkers laten staan, maar na de ceremonie schepte ze toch een bord voor zichzelf vol en… kon ze de hele avond naar de wc rennen omdat ze zo ziek was.

Ze kan zich de gesprekken die ze die dag heeft gevoerd niet meer herinneren, ze was alleen maar aan het aftellen tot ze iets mocht eten van zichzelf. En in haar hoofd was ze bezig met wat ze dan zou gaan eten. Ze kan zich het bruidsfeest amper herinneren, omdat ze het merendeel van de tijd op de wc heeft doorgebracht. Audrey was niet volledig aanwezig op de grote dag van haar liefste zus, alleen maar omdat ze geobsedeerd bezig was met haar voedingspatroon. 

En misschien herken jij dat ook wel. Dat je bepaalde momenten eigenlijk een beetje mist, omdat je geobsedeerd was door eten als nare bijwerking van een dieet. Het komt namelijk heel vaak voor. En de oorzaak hiervan zijn diëten en eetregels. Een dergelijke obsessie met eten, komt nagenoeg niet voor zonder dat je een dieet volgt of jezelf eetregels oplegt, waarmee je jezelf voeding ontzegt.

Het is toch zonde dat we onszelf dat aan doen? Dat we niet bewust aanwezig zijn in ons leven, op belangrijke momenten, omdat we alleen maar bezig zijn met eten. En vooral wat we niet mogen eten. 

Ik gun het jou dat je naar een evenement kunt gaan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je jezelf overeet of buikpijn krijgt. Ik gun het je dat je kunt genieten van eten, zonder beperking, zonder schuldgevoel en zonder schaamte. 

Ik gun het je dat als ergens een kom chips staat of een schaal met bitterballen, dat je dan een handje neemt of een of twee bitterballen, zonder dat je je daar druk om hoeft te maken. Zonder dat eten de hoofdgebeurtenis wordt van dat evenement.

Het voelt zo goed om volledig aanwezig te zijn in je leven en te kunnen genieten van al het andere dat het leven te bieden heeft, naast eten. En dat is precies waar deze aflevering over gaat. Want als je geobsedeerd bezig bent met eten door een dieet, dan neemt dat ongeveer 95% van je hersenruimte in beslag. En dat laat heel weinig ruimte over om je te concentreren op die dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Wat zijn jouw dromen in je leven? Wat doe je nu niet in je leven, waar je heel blij van zou worden, omdat je alleen maar bezig bent met eten en je lichaam?

Misschien zou je meer willen reizen, misschien zou je een partner willen vinden, moeder willen worden, je ambities op het werk nastreven, vechten voor emancipatie, voor het klimaat, voor dierenrechten. Misschien zou je willen leren haken, naaien, breien, fotoboeken maken.

Wat is het wat jij graag zou willen doen, waar je nu geen tijd, energie en ruimte voor hebt? Omdat je nu alleen maar bezig bent met het controleren van je eetgedrag en je lichaam. 

Ik heb overigens een hele mooie training gemaakt over hoe je de controle weer terug krijgt over je eetgedrag, door te gaan luisteren naar je lichaam. Als je naar de website gaat vind je hem vanzelf. En er staat ook een link in de shownotes van deze podcast. En in deze training geef ik je een stappenplan naar een betere relatie met eten en het terugvinden van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam. 

Maar nu weer even terug naar de aflevering van deze podcast. Want ik wil je één oefening geven, één oefening die je gaat helpen het gevoel te krijgen dat je niet langer vastzit. Zoals het ook Audrey heeft geholpen om weer de regie over haar eetgedrag te krijgen. 

Laten we even terug gaan naar haar, naar Audrey. Na die vreselijke ervaring op het huwelijk van haar zus wilde Audrey niet langer dat haar leven nog om eten zou draaien. Om de strijd die ze al haar leven lang voerde met eten. 

Dit was geen manier om nog langer te leven, dat was Audrey duidelijk. Maar het alternatief: weer koolhydraten toevoegen aan haar eetpatroon, vond ze ook heel erg stressvol. Wat als ze zou aankomen? Wat als ze dan niet meer zou kunnen stoppen met het eten van brood, pasta, rijst?

En dus gingen we aan de slag met de gedachten die Audrey had over eten en haar eetgedrag. En dat is dus ook de oefening die ik jou mee wil geven. Je kunt namelijk pas iets veranderen als je weet waar het probleem ligt.

Dus pak pen en papier en schrijf eens de gedachten op die jij hebt rondom eten. Gedachten die angst, stress, schuldgevoel en schaamte rondom eten veroorzaken. 

Een gedachte kan bijvoorbeeld zijn dat je na 20.00 uur niet meer kan eten, anders kom je geheid aan.  Of het kan zijn dat je niet meer dan één portie koolhydraten per dag mag eten. 

Alle gedachten die je nu opschrijft, dat zijn jouw eetregels. Regels die je in de loop van de tijd eigen hebt gemaakt door het ene dieet na het andere te volgen. Je hebt  regels van een bepaald dieet geïnternaliseerd, waardoor je nu misschien geen (koolhydraatarm) dieet meer volgt, maar toch bang bent om koolhydraten te eten, omdat je bang bent dat je hierdoor aankomt.

Dus je gaat al die eetregels opschrijven die je hebt die deze angst bij je creëren, zodat je je bewust kunt worden van waarom je je zo voelt, waarom je deze constante spanning in jezelf voelt. 

En het kan zijn dat je ze niet allemaal gelijk opmerkt. Ze zijn namelijk heel sneaky. Dus doe deze oefening meerdere keren. En voor je het weet bestel je bij Anne & Max een koffie en merk je op dat je eigenlijk geen melk in je koffie durft te doen, omdat er te veel calorieën in melk zitten of omdat melk teveel suikers bevat. Hup gelijk aan de lijst toevoegen, dat is ook een eetregel. 

En dit is een voorbeeld met calorieën, maar het kan ook te maken hebben met lichaamsbeweging. Ik moet 10.000 stappen per dag halen, want anders moet ik minder eten vandaag. 

Schrijf al die eetregels op. Maak een kolom met gedachten die je angst en negatieve gevoelens geven, waardoor je alleen nog maar bezig bent met eten. En in een andere kolom geef je aan met welke activiteit dat gepaard gaat. 

Als jij iedere calorie die je eet bijhoudt, zoals we geleerd hebben vanuit de dieetcultuur om te doen, zodat we de controle houden over ons eetgedrag, dan is het niet gek dat je het gevoel hebt dat je de hele dag aan eten denkt. Dat doe je namelijk ook. Je houdt alles bij wat je eet. Dus dat schrijf je dan in de kolom activiteiten.

Dit gaat je helpen om duidelijkheid te krijgen over welke gedachten er voor zorgen dat je je geobsedeerd voelt met eten. En nogmaals, bewustzijn is de eerste stap om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. 

En ook daar ga ik in de training ‘Eten met Aandacht’ dieper op in. Het zijn drie gratis video’s die je kunt downloaden van mijn website. En in de eerste video bespreek ik waarom je het idee hebt dat je alleen maar bezig bent met diëten, overeten en emotie-eten.

In het tweede deel leer ik je om te gaan met je negatieve gedachten rondom voeding, zoals je die net op papier hebt gezet. Zodat je niet langer de strijd aangaat met eten, maar gaat werken aan het herstellen van die natuurlijke balans in je eetgedrag, waardoor je afscheid neemt van overeten en emotie-eten.

Ik wil dat je niet langer eet met angst, spanning, schuldgevoel of schaamte. Je moet weer leren genieten van eten door te luisteren naar je lichaamssignalen. Dat is hoe je weer balans krijgt in je eetgedrag en dus de regie terug krijgt over je eetgedrag. 

Die strijd met eten moet klaar zijn. Het is juist de bedoeling dat je geniet van eten. Dat je alle voeding eet waar je van houdt, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets fout doet of dat je er nu nog snel zo veel mogelijk van moet eten, voor er weer schaarste is. 

Als je wilt leven in een lichaam waar je van houdt, dan moeten we er voor zorgen dat je weer bewust gaat eten en die balans ontwikkeld waar je naar op zoek bent. Zodat je lichaam als logisch gevolg van gezonder gedrag met je mee verandert.

En dan in de laatste video, neem ik je stap voor stap mee naar het bereiken van die fijne relatie met eten. En dat allemaal voor niets. Dat is mijn cadeau aan jou, omdat ik niet wil dat je net als ik vele jaren blijft worstelen en doormodderen. Dat je je leven aan je voorbij laat gaan, omdat je alleen maar bezig bent met hoe je lichaam eruitziet en of je wel je eetgedrag onder controle kan houden. 

Maar ik zal je vast verklappen, dat deze training totaal anders is dan wat je tot op heden gehoord hebt. Geen beperkingen, geen weekmenu’s, geen voeding die je niet mag hebben. Geen loze beloften om binnen vier weken 10 kilo kwijt te raken.

Nee, wat ik je ga vertellen gaat ervoor zorgen dat je op zelfonderzoek uit gaat, zodat je blijvend ander gedrag kunt laten zien, waarmee je als logisch gevolg eindelijk je ideale gewicht gaat behalen en je weer leert genieten van eten, je lijf en je leven. 

Dus als je je wilt aanmelden voor deze training, is dat de komende tijd nog helemaal gratis. Aanmelden kan via: www.dieetvrijleven.nl-eten-met-aandacht of via de link in de shownotes.

Voor nu bedankt voor het luisteren en tot volgende week.

KOM MEER TE WETEN

🔥 Maak een einde aan overeten en emotie-eten – Dieetvrij Leven Club

📲Volg mij op Instagram voor meer tips en adviezen – @dieetvrij.leven

📖 Download gratis de training ‘Eten met Aandacht’

LAAT JE WAARDERING BLIJKEN

⭐️ Interessante aflevering? Laat een beoordeling achter op Apple Podcasts of Spotify (Dank je wel!)

💌 Deel deze aflevering met een vriend(in) die deze informatie goed kan gebruiken

📌 Abonneer/volg de show zodat je nooit meer een aflevering mist!

Wat je kunt verwachten van deze – en andere – afleveringen van de podcast?

  • Korte afleveringen die makkelijk te beluisteren zijn en direct te implementeren in je dagelijks leven
  • Tips en informatie om je te helpen afscheid te nemen van overeten en eetbuien
  • Mijn persoonlijke ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde kennis om je te helpen weer te gaan genieten van eten, je lijf en je leven.

Als jij het idee hebt dat je de regie hebt verloren over je eetgedrag. Dat je 24/7 bezig bent met eten. Download dan de gratis training ‘Eten met Aandacht’. Samen werken we naar het herstellen van de natuurlijke balans in je eetgedrag en je lichaam door weer te leren luisteren naar je lichaamssignalen. Geen overeten of emotie-eten meer, maar een fijne relatie met eten en een gezond lichaam.

Gratis mIni masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

gratis mini masterclass

Herstel de natuurlijke balans in je eetgedrag

In deze video geef ik je de twee eenvoudige stappen, waarmee je snel de regie over je eetgedrag weer terug kunt pakken en een einde kunt maken aan overeten.

Eerste hulp bij emotie-eten 

Eerste hulp
bij
Emotie-eten


besloten podcast

 

Luister hier

 

Dieetvrij Leven Club

Dump Dat Dieet Podcast

Werkboek emotie regulatie

Stop diëten en overeten

Anti-dieet podcast

Stop emotie-eten

Ontdek alle
mogelijkheden

© Bella figura 2019 – 2023, alle rechten voorbehouden I KvK 34389313


Disclaimer

algemene voorwaarden

cookies & Privacy

© Bella figura 2019 – 2023
alle rechten voorbehouden
KvK 34389313